woensdag 24 maart 2010

14 maart 2010: met Andy op uitstap!

We zijn met 4 stagiairs die lesgeven op de Sint-Louiseschool in Paramaribo. Ikzelf geef net zoals Tinne de vakken wiskunde en biologie. Tinne was gestart met bio en ik met wiskunde, maar ondertussen zijn we gewisseld zodat beide onderwijsvakken aan bod zouden komen tijdens onze stage. Inge geeft lichamelijke opvoeding en Niels geeft ICT (informatica). Niels heeft er speciaal voor gezorgd dat er computers vanuit België naar Suriname verscheept werden zodat deze dienst konden doen als materiaal in de school. Hij zou zelf ook enkele lessen informatica verzorgen.


Omdat we uiteraard na onze stage terug naar België gaan om daar onze laatste taken af te werken en ons diploma te behalen, zit men in de Sint-Louiseschool vanaf dan zonder iemand die ICT-lessen geeft. Men heeft er ondertussen voor gezorgd dat iemand werd aangesteld als ICT-coördinator. Dit is Andy. Hij is reeds enkele weken op school aanwezig en leert ondertussen van Niels alles over de bouw, het gebruik en het maken van computers. Als Niels met ons vertrekt naar België, dan zou Andy zijn lessen overnemen en ervoor zorgen dat de computers blijven werken.

Andy heeft ons met vieren zondag uitgenodigd om met hem mee door het oerwoud te trekken. Hij kwam ons ’s morgens thuis halen en eerst reden we richting White Beach waar zijn ouders wonen. Onderweg stopten we op plaatsen waar je een mooi uitzicht kon terugvinden. Bijvoorbeeld aan een sluis van de Suriname-rivier. Op een gegeven moment zagen we dat het zandpad niet meer doorliep. Vroeger liep de weg gewoon door, maar nu was het grotendeels begroeid met grassen en struiken. Toch reed hij door! Uiteraard hoorden we verschillende geluiden van onder de auto komen. Dit kan niet gezond geweest zijn voor zijn wagen! Naast de weg, aan de andere kant van de rivier, zagen we primitieve huisjes met dieren zoals geiten, kippen, … Een keer zijn we gestopt omdat Niels een leguaan naast de weg zag lopen, maar toen we gingen kijken, was het beestje al lang weggekropen in het gras.

Aangekomen bij het huis van de moeder en de stiefvader van Andy werden we eerst vriendelijk begroet. De moeder was net pannenkoeken aan het bakken op zijn Javaans. Wij kregen er ook enkele! Het waren heel lekkere pannenkoeken met rozijntjes (zonder suiker). We aten ook enkele vruchten die we bij Andy van de boom konden plukken. Een vrucht was rond en smaakte naar een peer die nog niet rijp was. Vanbinnen zaten pitjes die je beter niet kon eten om diarree te vermijden. We aten ook sterappels. Dit zijn donkere paarse vruchten die aan een hoge boom groeien. Wanneer je er eentje door snijdt, dan vindt je binnenin een witte, doorzichtige massa met pitjes. Het lijkt een beetje op een lychee, vind ik. Daarrond zit het paarse vruchtvlees. Je mag alles van de vrucht opeten behalve de pitjes. Opnieuw om dezelfde reden! Ik vond dit echt heel lekkere vrucht!

Hierna gingen we even door het bos wandelen dat achter het huis gelegen was. Andy vertelde dat als je hier ’s morgens zou komen, je de geluiden van apen kon horen en af en toe eentje zag slingeren! Dat vond ik wel graaf! Daarna hebben we terug de auto genomen en zijn we een stukje gaan rijden langs het oerwoud. Na een tijdje vroeg hij of we zin hadden om te gaan zwemmen. Hij wist nog een privéplaats waar hij wel eens een keertje had gezwommen. Daar aangekomen, zagen we nog een paar inwoners die zwommen. Het was zalig om af te koelen, na deze super hete middag! Na een tijdje hadden we honger en reden we terug naar het huis van de moeder van Andy. Zij had voor ons rijst en bami met kip klaargemaakt. Wij zijn gewend om kipfilet te eten of een kip aan het spit, maar hier eet men alles van de kip. En daarmee bedoel ik letterlijk dat ze de kip met botjes en al opeten! Andy zei dat hij de nek van een kip het lekkerste vond, omdat daar hele lekkere botjes aan zaten. Kip zonder botjes, vinden de Javanen blijkbaar niet lekker… Ook kippenpoten en dergelijke kan je hier kopen bij de plaatselijke slager! Vreemd toch?

We hadden heel lekker gegeten, uiteraard wel kip zonder botjes! Daarna hebben we nog wat vruchten geplukt om mee te nemen en heeft Andy ons weer naar huis gebracht. Ik vond het een hele leuke uitstap!

De foto's kan je terugvinden bij het andere blogbericht. Ik kreeg mijn tekst er niet meer bij getypt.
 
 
Veel liefs
Evelien

1 reacties:

Op 31 maart, 2010 , Anonymous May Bols.com zei...

Hoe Evelien,

Hier met May Bols een vriendin van je ma haar werk , je weet wel van het klikje.
Het is wel plezant om af en toe is op jullie site te kijken naar foto's van ginder en te horen wat jullie beleefd hebben. Mooi is het daar in ieder geval wel aan de foto's te zien.
Deze stage zal voor jullie een mooie herinnering zijn voor later en heel wat ervaring rijker bij op gestoken die je in eigen land niet zal op doen.
Je zal nu wel uitkijken naar de komst van je zus Katrien ,en kan je in je vrije tijd voor haar gids spelen . Nog 1 maand daar en dan vertrek je terug naar Belgie, zie dat ze je nog maar herkennen mooi bruin gebrand. Je ma en pa zullen al wel een beetje aan het aftellen zijn . Nog veel plezier daar .

Vele groetjes,
May

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage